Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

Πόσα άλογα χρειάζονται..

για να μετακινηθεί ένα γαϊδούρι.. διότι γαϊδούρι αισθάνομαι.. από τότε που αναλογίστικα.. ότι για να κουβαλήσω το πτωχό μου σαρκίο.. 75 κιλά.. τότε.. μετέφερα μαζί και 1400 κιλά σίδερα.. είναι εφιαλτικό να το σκεφτείς.. σπαταλούσα περισσότερο από 18,6 φορές περισσότερη ενέργεια όποτε χρησιμοποιούσα το αυτοκίνητο.. ευτυχώς μέχρι 94 κυκλοφορούσα σχεδόν αποκλειστικά με το ποδήλατο..
είχα έναν αγαπημένο θείο.. που ανάμεσα στις πολλές του δραστηριότητες.. είχε κι ένα εκδοτικό οίκο.. και κάθε φορά που ερχόταν επίσκεψη.. μου έφερνε κι ένα από τα νέα βιβλία που είχε τυπώσει.. κάποια φορά.. κάπου στις αρχές των 70ς.. κρατούσε ένα διαφορετικό βιβλίο.. “η ιστορία του αυτοκινήτου”.. το πως δούλευε ένα αυτοκίνητο σε κάθε λεπτομέρεια το ήξερα πριν το νηπιαγωγείο.. αλλά μια συνοπτική ιστορία ήταν άλλο..


 

μέσα εκεί.. μου τράβηξε το βλέμμα.. το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο..μου άρεσε σαν ιδέα.. μπορεί σαν τεχνικά επιτεύγματα να μου άρεσαν όλες οι μηχανές.. να σχεδίαζα σύνολα με αμέτρητες βαλβίδες εκκεντροφόρους καρμπιρατέρ κλπ.. μπορεί να με συγκινούσε η σύλληψη της σχεδίασης των πρώτων βάνκελ που είχαν τα NSU της εποχής.. αλλά για παιχνίδι.. ένας ηλεκτροκινητήρας μου φαινόταν πιό λογική λύση.. καθαρή αθόρυβη.. κι ενεργειακά αποδοτική.. το πρόβλημα μου ήταν οι μπαταρίες.. ακριβές βαριές και πρωτόγονες.. περίμενα την εξέλιξή τους σχεδίαζα κι ονειρευόμουν..
πέρασαν πάνω από 20 χρόνια.. χωρίς ουσιαστική εξέλιξη στις μπαταρίες στις οποίες μπορούσα να έχω πρόσβαση.. μπορεί να είχε κάνει κάτι η NASA.. αλλά δε θα με έκανε κοινωνό των ευρημάτων της.. κάποια μέρα.. εκεί κάπου στις αρχές των 90ς.. χάζευα στο βιβλιοπωλείο του παπασωτηρίου.. υπήρξε η πρόγονος κατάσταση αναζήτησης πριν το google.. είδα ένα βιβλίο για μετατροπή αυτοκινήτου από βενζινοκίνητο σε ηλεκτρικό.. ..το πήρα και το μελέτησα.. δεν είχε κάτι καινούριο σαν τεχνολογία.. αλλά ήταν μαζεμένο.. κάλυπτε όλα τα σημεία και θεωρητικά και πρακτικά.. και βήμα βήμα τη μετατροπή.. τεχνικά μπορούσα να το κάνω.. οικονομικά.. έπρεπε να πιεστώ ιδιαίτερα.. αλλά γινόταν.. και θα ήταν μια καλή αρχή.. είχε μικρή αυτονομία.. ένα περίδρομο μπαταρίες μολύβδου.. ακριβές και βαριές.. αλλά για αστικές μετακινήσεις.. αν το φόρτιζες βράδυ με νυχτερινό.. κινιόσουν σχεδόν τζάμπα..
..αλλά δε μου έφτανε.. πάλι θα έπρεπε να κουβαλώ 20 φορές περισσότερη μάζα από εμένα.. κι αν δεν μου κόστιζε τόσο εμένα η ενέργεια.. δε γλίτωνα την ρύπανση του περιβάλλοντος.. έστω κι αν ήταν μικρότερη..

έτσι πάγωσε πάλι για μιά 20ετία.. πριν κάνα δυο χρόνια.. σκανάριζα παλιές φωτογραφίες.. και έπεσα πάνω στο αγαπημένο μου όχημα στην τρίπολη των παιδικών μου χρόνων..
 

..μου μπήκε η ιδέα να φτιάξω κάτι τέτοιο.. κι επειδή μεγαλώνω.. ίσως να του βάλω ένα μικρό μοτέρ για τις ανηφόρες.. κι ίσως μιά οροφή από ηλιακά στοιχεία.. τουλάχιστον ως ποδήλατο μπορώ να το κάνω σχετικά οικονομικά.. αν μπορούσα να βρώ και τίποτα παλιά ποδήλατα.. και χωρίς έξοδα..


..τους τελευταίους μήνες.. που η δουλειά έχει σχεδόν μηδενιστεί.. και ψάχνω κάτι άλλο να κάνω.. πέρασε από το μυαλό μου και η σκέψη του ποδηλατάδικου.. ίσως κι η κατασκευή ποδηλάτων χαμηλών τιμών.. που μπορεί να μας φανούν απαραίτητα με τη κατάσταση στα καύσιμα.. αλλά έχω 2 αναστολές.. η μία έχει να κάνει με την εξάρτηση του έλληνα με το ΙΧ.. που φοβάμαι ότι μάλλον θα προτιμήσει να μπει και να πεθάνει μέσα του όταν δε θα έχει βενζίνη να το κινήσει.. και η κυριότερη.. ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΩ ΞΑΝΑ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΟΟΟΟ..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μην μεινει ορφανο αυτο το ποστακι σου ε;

Το διαβασα και αφηνω και σχολιο, να δες!

Δεν ειναι κακη ιδεα για το ποδηλαταδικο, πιστευω πως ειναι πολυ της μοδας και εχει μελλον!

Τωρα για συναλλαγες με το δημοσιο...εχεις δικιο που τις φοβασαι!

Το θετικο είναι που παραμενεις δημιουργικος. Συνεχισε

φιλια

koulpa είπε...

xaxaxa coulita μου αγαπημένη τι καλό παιδί είσαι.. ευχαριστώωωω :) :)
χχαχαχα έχουν ανοιξει κάποια.. να δούμε.. :) :)
ε ναι.. φοβάμαι.. κι αηδιάζω.. :) :)
ναι έχω μια εμπειρία στις κρίσεις.. όλο και κάτι κάνω.. :) :)
καληνυχτούδιααααα :) :)