Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

σαν το πακέτο..

..που δεν έχει πιά τσιγάρα.. έτσι κι εμένα τώρα με παραπετάς.. λέει το τραγούδι.. αν έλεγε με απομυζάς.. μάλλον κανείς δε θα το πίστευε.. και δε θα γινόταν επιτυχία.. πως τόσοι πολλοί.. προσπαθούν να μας πείσουν.. με σημαντική επιτυχία.. ότι αυτό το άδειο πακέτο.. έχει ακόμα κάτι να δώσει.. πως προτείνουν πακέτα επί πακέτων μέτρων.. που.. με απλή αριθμητική.. είναι από συντάξεως.. καταδικασμένα σε αποτυχία;.. ποια μέτρα;.. ποια φοροδιαφυγή;.. όταν γινόταν το πανηγύρι της φοροδιαφυγής 30τόσα χρόνια.. για λόγους πολιτικού κόστους.. πολιτικό κόστος.. ένας ορισμός που νομιμοποιεί την παρανομία.. κι όλοι την δεχόμαστε.. όταν η οικοδομή και το εμπόριο αυτοκινήτων ανθούσε.. σαν προβολή της επιτυχίας.. αυτοτροφοδοτούμενης μέσα από την παραοικονομία την διαπλοκή και την φοροδιαφυγή.. λειτουργούσε σαν το τσιγαριλίκι.. προς τους μικρομεσαίους.. για να μπορούν οι μεγαλομεγάλοι να διαπλέκονται χωρίς ενοχλήσεις.. να δανείζονται με τριτεγγυητές τους χαυνομένους μικρομεσαίους.. για ίδιον όφελος.. και να στέλνουν πάντα σε αυτούς το λογαριασμό.. χωρίς κάν να αισθάνονται την ανάγκη κάπως να καλυφθούν.. χωρίς πιά προσχήματα.. αφού με το μαγικό τσιγαριλίκι.. κατάφεραν να κρατούν όλες τις εξουσίες χωρίς έλεγχο..
..ήταν σίγουρο ότι κάποτε τα δανικά θα τέλειωναν.. το πότε μόνο ήταν θέμα συγκυρίας.. το ότι αυτό άργησε πολύ.. απλά μεγάλωσε το χάος.. μεταξύ θεωρίας και πράξης.. αναγκάστηκαν οι μεγαλομεγάλοι.. να τους πάρουν σιγά σιγά το τσιγαριλίκι.. και η στέρηση προκαλεί αγανάκτηση..
και μέσα στη θολούρα της στέρησης.. η αγανάκτηση είναι περίπου τυφλή..
..η οικοδομή και το εμπόριο αυτοκίνητων περίπου τελείωσαν.. τα σχετικά επαγγέλματα που πρωτοστατούσαν στη φοροδιαφυγή.. δεν έχουν πιά αντικείμενο φοροδιαφυγής.. το να υπολογίζεις τώρα πακέτα.. για να πιάσεις τη συγκεκριμένη φοροδιαφυγή.. μου φαίνεται σα να ζητάς πίσω τσιγαριλίκια που έχουν καπνιστεί.. είναι ή ηλίθιο ή πονηρό.. δε ξέρω πιό είναι πιό επικίνδυνο.. αλλά τα θεωρώ και τα δύο κολάσιμα..

9 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Φιλε..
Ψαχνεις ακομα να βρεις λογικη και συνακολουθια...
Σ Αυτα που γινονται;;;
Δεν υπαρχει, φιλε λογικη...!!
Μη ψαχνεσαι αδικα...
Εμενα μου φαινεται..Σαν τον οδηγο στη βροχη, και τη γλιτσα..Που του χει φυγει το αμαξι, και πηγαινει δωθε-κειθε...
Κι αυτος απελπισμενος..Μεσα στη συγχιση και τον πανικο..Στριβει το τιμονι ολουθε...!!

Γνωριζοντας, αλοιμονο..Οτι τελικα..Οτι και να γινει..Ερχεται..
Το μεγαλο τρακαρισμα...!!

koulpa είπε...

φιλε μου μαχαίρι
υπαρχει λογική.. στρεβλή λάθος ατελέσφορη.. αλλά υπάρχει.. δε θα σταματήσω να ψάχνομαι.. κι αν είχα παιδιά.. θα είχα πάρει τα όπλα.. από τοτε που δεν είχαν ούτε έναν να βλέπει τα πράγματα όπως εγώ.. και μόνο για το παράδειγμα.. για να μη μάθουν τα παιδιά μου ότι είναι οκ να ελησεσαι και να συμπράτεις έστω και δια της σιωπής.. :) :)
τώρα για τις συνθήκες οδήγησης.. έχω βρεθεί κάποιες φορές σε αναλογες συνθήκες.. και μια και δεν έγινε απότομα.. και δε κουβαλούσα ετοιμοθάνατο.. επέλεξα να αράξω και αφήσω τη φύση να κάνει τη δουλειά της.. αυτό που βιώνουμε δεν είναι φυσικό φαινομαινο.. είναι καθαρά τεχνιτό.. και το επιβάλουν κοντόφθαλμοι οπορτιουνιστές.. που νομίζουν ότι τα σάβανα έχουν τσέπες.. :) :)
την καληνύχτα μου μοναδικέ μου σχολιαστή :) :)

Astero είπε...

Ε όχι και μοναδικέ, εμείς τι είμαστε δηλαδίς?! Έχεις και τριανταδύο μπλογκ, δεν σε προλαβαίνουμε!

Όσο για την ανάρτηση, τι να πω, εννοείαι συμφωνώ, αλλά μια που λείπω από την Ελλάδα προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι γιατί όσο ήμουν εκεί κόντευα να παρανοήσω -ιδίως με το γεγονός ότι οι υπόλοιποι έμοιαζαν να μην καταλαβαίνουν ότι παέι κάτι στραβά...

blackbedlam είπε...

Καλησπέρα.
Με την άδειά σου, μήπως να πω αυτό που καταλαβαίνω για τα αίτια της κρίσης.
Το πρώτο που θα πρέπει να πω, είναι ότι η κρίση είναι κρίση του ίδιου του συστήματος,δεν είναι μόνον Ελληνική, διευρύνεται και βαθαίνει διαρκώς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Είναι το ίδιο το σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας του που έχει μπλοκάρει.
Το χρέος το δημοσιονομικό, το τραπεζικό, το, το, το, είναι αυτός καθ΄εαυτός ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος και τα αποτελέσματά του.
Ο καπιταλισμός κατά την διάρκεια της λειτουργίας του δημιουργεί όλα αυτά τα φαινόμενα και δεν θάταν καπιταλισμός αν δεν λειτουργούσε έτσι.
Αυτός είναι ο καπιταλισμός.
Και φυσικά για να καταλήξουμε σε όσο το δυνατόν πιο τεκμηριωμένες εκτιμήσεις πρέπει να το πάρουμε το πράγμα από την αρχή.
Το σύστημα το Οικονομικό που ζούμε είναι το καπιταλιστικό.Ποια είναι η νομοτέλεια του, η βάση του;
Αδιαμφισβήτητα και με βάση την πολιτική οικονομία είναι ότι το σύστημα αυτό βασίζεται στο κέρδος.
Ένα άλλο που δεν γίνεται να αμφισβητηθεί, είναι ότι το κέρδος προκύπτει από την εργασία και από πουθενά αλλού.
Ο καπιταλιστής είναι καπιταλιστής μόνο γιατί κερδίζει από την εργασία των εργαζομένων του και το κέρδος του είναι αναγκαίο προκειμένου να ανταγωνιστεί τον ανταγωνιστή του.
Είναι ανάγκη να εκσυγχρονίζει διαρκώς την παραγωγή του , είναι ανάγκη διαρκώς να παράγει όσο γίνεται περισσότερα προϊόντα για να τα ρίξει στην αγορά.
Έτσι αναπτύσσεται άναρχα, όχι με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά τις ανάγκες του κέρδους.
Αυτό που επιδιώκει είναι το διαρκώς μεγαλύτερο κέρδος και αυτό το επιτυγχάνει με την συρρίκνωση των μισθών και ημερομισθίων και με την αύξηση της παραγωγικότητας.
Σε αυτό συμβάλλει φυσικά και η ανάπτυξη της τεχνολογίας.
Ο καπιταλισμός λειτουργεί άναρχα.
Συνεχίζεται.

blackbedlam είπε...

Σε συνέχεια.
Έτσι ξαφνικά εμφανίζεται το φαινόμενο και λόγο του συρρικνωμένου εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και λόγω της υπερπαραγωγής να μην μπορούν να πουληθούν τα εμπορεύματα.
Οι αποθήκες είναι γεμάτες με εμπορεύματα και δεν χρειάζεται, δεν υπάρχει λόγος να παραχθούν άλλα.
Πολλά αυτοκίνητα, πολλά διαμερίσματα, πολλά μπλουζάκια, πολλά μακαρόνια,.... όλα περισσότερα.
Έτσι ο καπιταλιστής αυτός που την ύπαρξή του την οφείλει στην εκμετάλλευση των εργαζομένων του, αυτός που κερδίζει από την εργασία των εργαζομένων,ν αυτός που η επιδίωξή του είναι να έχει όσο γίνεται περισσότερους εργαζόμενους, ξαφνικά είναι υποχρεωμένος να τους διώξει.
Να μειώσει τον χρόνο εργασίας τους, να μειώσει τους μισθούς και τα μεροκάματά τους και με αυτόν τον τρόπο να μειώνει την αγοραστική τους δύναμη και τα προϊόντα να στοιβάζονται στις αποθήκες.
Ο καπιταλιστής λοιπόν, που είναι τέτοιος μόνο γιατί έχει εργαζόμενους που του παράγουν και εκμεταλλεύεται την εργατική τους δύναμη, ξαφνικά είναι υποχρεωμένος να καταστρέψει την μηχανή που του παράγει τον πλούτο, τον εργαζόμενό του.
Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι τα αίτια της κρίσης εδράζονται στην υπερπαραγωγή και στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίων που δεν μπορούν να τα επενδυθούν γιατί δεν μπορεί να υπάρχει κατανάλωση.
Και αυτή η διαδρομή αποτελεί αναπόφευκτη και αντικειμενική εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος.
Η κρίση λοιπόν αυτή είναι κρίση του ίδιου του συστήματος.
Είναι βέβαια κατανοητό ότι για τον εργοδότη και τους πολιτικούς εκφραστές του, ο εργαζόμενος έχει αξία μόνον όσο του παράγει.
Όταν τον βγάζει στο περιθώριο της παραγωγής, όχι μόνον του είναι άχρηστος, αλλά είναι υποχρεωμένος και να τον συντηρεί (παιδεία, υγεία, φάρμακο, κοινωνικές παροχές ....)
Γι΄αυτό τον εξοντώνει!
Και ένα τελευταίο.Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας γίνεται όλο και λιγότερο αναγκαία η εργασία.
Ας μας προβληματίσει η εκδοχή να εργάζονται λιγότερες ώρες οι εργαζόμενοι, να παράγουν προγραμματισμένα μόνον όσα έχει ανάγκη ο λαός για να καλύψει τις ΣΎΓΧΡΟΝΕΣ ανάγκες του,να έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στην διάθεσή του για δημιουργική ενασχόληση,για ουσιαστική πρόσβαση στην γνώση,για συμμετοχή στα κοινά και στις αποφάσεις.....
Αλλά τότε δεν θα παρήγαγε υπεραξία για λογαριασμό του εργοδότη του, τότε δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν οι εργοδότες γιατί χωρίς κέρδος εργοδότης γιοκ.
Πώς σου ακούγεται αυτή η εκδοχή;
Σημ:Εργοδότης,αφεντικό,χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρχει,σε αντίθεση με το ότι εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες μπορούν να υπάρχουν.


Astero είπε...

@blackbedlam

Απλά και κατανοητά, το αβγ της ιστορίας της κρίσης, θα έπρεπε να το διαβάσουν ΟΛΟΙ ακριβώς όπως το έγραψες γιατί μου φαίνεται έχουν κολλήσει τα μούτρα τους στο δέντρο και έχουν χάσει το δάσος. Εύγε.

koulpa είπε...

ωωωω bb μου
πόσο χαίρομαι που σε βλέπω :) :)
τα έχω διατυπώσει κι εγώ σε διάφορα ποστ όλα αυτά.. αλλά όχι τοσο μαζεμένα.. δε σου βάζω πάλι λινγκ μη σε πρίζω.. :) :)
στο μονο που διαφωνώ.. κι είναι θέμα εκφραστικό.. είναι στην έννοια εργάτης χωρίς αφεντικό.. πρωτιμώ το εργαζόμενος.. ίσως μάλιστα απλά πολίτης.. γιατί το άνεργος-εργαζόμενος μου κάνει εκβιαστικό τέχνασμα.. :) :)
ευχαριστώ για την μαζεμένη κατάθεση.. :) :)
την καληνύχτα μου :) :)

koulpa είπε...

γειά σου astero μου
αντιλαμβάνεσαι ότι συμφωνώ.. :) :)
καληνύχτα :) :)

koulpa είπε...

ααααα astero μου
έπεσα θύμα του σκρόλ νταουν.. δεν είδα το πρώτο σχόλιο.. μοναδικός μέχρι της δεδομένης στιγμής.. αλλά και γενικά το παρόν μπλογκ απολαμβάνει σχόλια τόσο σποραδικά όσο και τα ποστ.. ουσιαστικά δημιουργήθηκε για να πετώ ότι μου έρχεται στο κεφάλι χωρίς πολύ σκέψη.. και χωρίς να περιμένω ιδιαίτερο σχολιασμό.. αλλά δεν είναι του χαρακτήρος μου φαίνεται.. είμαι παρλαπίπης πως να το κάνουμε.. έτσι εκφιλίστικες σε παραφιάδα τις κεντρικής σκηνής.. του στραβα αρμενίζουμε.. :) :)
μα ξέρεις πόσο σε καταλαβαίνω.. απότ το 80 γκρινιάζω.. πολύ πριν αρχίσουν να στήνονται οι σαφείς μηχανισμοί που μας οδήγησαν εδώ.. αλλά τότε ήταν νωρίς.. ακόμα και 09 φαίνεται ήταν νωρίς να μιλάς.. αλλά φοβάμαι αργά να αντιδράσεις.. σκεφτόμουν ώρες ώρες.. να φύγω μακριά και να ξεχάσω εντελώς την ελλάδα.. μήπως και βγάλω ψεύτη αυτό που είπε όπου και να ταξηδέψω η ελλάδα με πληγώνει.. :) :)
ξανακαληνύχτα και πάλι.. :) :)