Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ποσο κοστίζει η κοινωνική καταξίωση;

.. ε;; γυρίζω με το αυτοκίνητο από δουλειά.. γύρω παντού αυτοκίνητα.. πετνοχίλιαρα.. δεκαχίλιαρα.. εικοσαχίλιαρα.. κάμποσα πενηντοχίλιαρα.. πεταμένα στο δρόμο.. μπορεί να είχα λαμαρίνες 100 εκατομυρίων πεταμένες γύρω μου.. και σε όλη τη χώρα; 50; 100 δισεκατομύρια;; και τα σπίτια;.. πόσα έχουμε κατ'άτομο;.. τι χρήση μπορούμε να κάνουμε σε πάνω από 30-40 τετραγωνικά κατ'άτομο;.. οι σπουδές; πόσα ξοδεύονται για σπουδές.. που πάντα ήταν χωρίς μαθησιακό αποτέλεσμα.. αλλά τώρα πιά δε βοηθούν και στην επαγγελματική αποκατάσταση.. υπάρχει άλλος λόγος για όλα αυτά από την κοινωνική καταξίωση;.. και τι θετικό έχει αυτή η καταξίωση;.. την ελπίδα της ευτυχίας;.. και γιατί να μην κρατήσεις την ευτυχία να μη χρωστάς;.. που την είχες από χέρι;.. η μόνη λύση θα ήταν να ωριμάσουμε. και να σταματήσουμε την κίνηση της αγοράς.. μια και αυτό νομίζουν ότι μας ζητούν.. να αποκεντρωθούμε και να ψάξουμε μια πιο απλή ευτυχία.. να δώσουμε σημασία στην ζωή.. και να μη την απλώνουμε έτσι.. πιό πολλά χέρια είναι και πιό πολλά στόματα.. φυσικά δε γίνεται αυτό.. είναι κόντρα ρόλος. αλλά να.. είναι η ώρα της αμπελοφιλοσοφίας..

16 σχόλια:

ΗΩΣ είπε...

Αυτή είναι η λύση φίλε μου; Να μην σπουδάζουμε, να μην βγαίνουμε από τα σπίτια μας, να μην ταξιδεύουμε, να μην ονειρευόμαστε κάτι καλύτερο; Λυπάμαι, δεν θα συμφωνήσω...

koulpa είπε...

xaxa ΗΩΣ
δεν ήμουν σαφής.. ότι θέλετε κάντε.. αλλά είναι σίγουρο ότι είναι δικά μας θέλω;.. μετά από 3 γενιές εντατικής δημιουργίας επιθυμιών;..:):)
χαχα να μη λυπάσε καθόλου.. με τη διαφωνία προχωρά η κουβέντα.. :):)
την καλημέρα μου :):)

ΗΩΣ είπε...

Γιατί βρε koulpa, εσύ δεν ονειρεύεσαι ένα καλύτερο μέλλον; Μην με φρικάρεις τώρα. Μήπως διάβασες πολύ Βιζυηνό πρόσφατα; Διότι "το μόνον της ζωής του ταξίδιον" εμένα άλλα μηνύματα μου πέρασε....

koulpa είπε...

ΗΩΣ μου
πάλι δεν έγινα σαφής;;.. υπήρξα λακόνικός;; :):)
διατυπώνω τις αντιρήσεις μου ως προς το ποσο είναι δικά μας τα όνειρα.. να σπουδάσουμε για να περναμε καλά στη διαδικασία.. όχι για να μας βολέψουν πιό έυκολα σε μια θέση στο δημόσιο.. να βγούμε για να περάσουμε καλά με αγαπημένους φίλους.. όχι για να επιδήξουμε την επιτυχία μας μέσω των στυλάτων ρούχων και αυτοκινήτων μας.. και γενικά το καλήτερο που ονειρυόμαστε να είναι καλήτερο για μάς κι όχι για την κίνηση της παγκόσμιας αγοράς.. :):)
εγώ ονειρεύομαι να απεμπλακώ από οικονομικά άγχη που προκήπτουν από ανουσια κατανάλωση.. ο καθένας ότι επιθυμεί.. :):)
χαχαχα όχι.. έχω 35 χρόνια να διαβάσω βιζυηνό.. ούτε και θυμάμαι τι μηνύματα εισέπραξα.. ίσως πρέπει να κάνω επανάληψη.. :):)
η σειρά σου να γινεις πιό σαφής.. έτσι.. για να συμφωνήσουμε που διαφωνούμε.. :):)
την καλημέρα μου :):)

ΗΩΣ είπε...

Βρε φίλε μου, πώς μπέρδεψες έτσι τον τύπο με την ουσία; Το ζειν καλώς ή κακώς το έχουμε. Το ευ ζειν όμως; Στον καθένα μας διαφέρει. Εμένα πχ μου αρέσει να αράζω με φίλους τα Σ/Κ, με ένα ουζάκι, ένα κρασάκι και την ψυχή μας για μεζέ. Σε μια γνωστή αρέσει το clubbing με 24.000 στρασάκια πάνω της να φωσφωρίζουν. Αν ερχόταν στη γιάφκα μου θα πάθαινε εγκεφαλικό! Μολαταύτα την συμπαθώ. Απλά δεν έχουμε τις ίδιες ανασφάλειες.

koulpa είπε...

xaxaxa ΗΩΣ μου
δε καταλαβαίνω που διαφωνούμε.. :):)
μια κι εγώ δε διαφωνώ.. εσύ που διαφωνείς; :):)
την καλησπέρα μου :):)

ΗΩΣ είπε...

Μα koulpa, μου λες:
διατυπώνω τις αντιρήσεις μου ως προς το ποσο είναι δικά μας τα όνειρα.. να σπουδάσουμε για να περναμε καλά στη διαδικασία.. όχι για να μας βολέψουν πιό έυκολα σε μια θέση στο δημόσιο.. να βγούμε για να περάσουμε καλά με αγαπημένους φίλους.. όχι για να επιδήξουμε την επιτυχία μας μέσω των στυλάτων ρούχων και αυτοκινήτων μας..
Θα πάρω ως παράδειγμα το δεύτερο, η ίδια λογική επεκτείνεται και στα υπόλοιπα. Γιατί να μην είναι δικό μου όνειρο το να βγω για να διασκεδάσω; Πρέπει να μου το έχει επιβάλει κάποιος; Ή σώνει και καλά αν βγω δεν διασκεδάζω αλλά το κάνω για επίδειξη;

φάβα είπε...

εγω παντως καταλαβα πληρως τι εννοεις, και μαλιστα ηθελα να κανω ενα τετοιο ποστ, με καλυψες ομως ;)

koulpa είπε...

ΗΩΣ μου
χαχα μου αρέσει που επιμένεις.. και υπομένεις.. και συγνώμη για την καθυστερημένη μου απάντηση.. :):)
μα ξαναλέω.. τις αμφιβολίες μου εκφράζω όχι τις βεβαιότητηές μου.. εσύ πως είσαι σίγουρη ότι δεν έχεις επιρεαστεί από την πραγματικότητα που προβάλεται γύρω μας.. απο τιβι ταινίες.. και την κοινωνία γενικότερα που βομβαρδίζεται σχεδόν 100 χρόνια πιά από τρόπους και σύμβολα.. :):)
καληνύχτα και καλό μήνα :):)

koulpa είπε...

δημιουργικό μου φαβουλίνιιιιι
καλώς το κι εδώ.. αχχαχαχα καταλαβαινόμαστε φαίνεται.. μα πως και εμφανίστηκες σε αυτό το ποστ;.. αν κι εσύ τελικά ασχολήθηκες με το θέμα.. :):)
αχ ήθελα να έλθω στους λοκομοντο.. και πέρασα απο πλατεία νωρήτερα.. αλλά έπρεπε να μεταφέρω φίλους απο εκτός δεξια αριστερά.. και τώρα δεν έχω κουράγιο.. :):)
καληνυχτούδιααααα :):)

Glayki είπε...

κόντρα ρόλος...
πω πω ....
πολύ μου άρεσε!

ΗΩΣ είπε...

koulpa, επιμένω γιατί δεν πιστεύω ότι εννοείς αυτό που καταλαβαίνω. Προφανώς επάμεινα ορθά. Σίγουρα έχω επηρεαστεί κι εγώ, όπως κι εσύ, όπως και όλοι μας από εξωτερικές επιρροές. Κατάφερα όμως εν πολλοίς να το αποτινάξω. Θέλεις δεν θέλεις, από ένα σημείο και μετά στρέφεσαι προς την ποιότητα ζωής. Τα απλά έχουν αξία, οι φίλοι, ο ήλιος, το καλό φαγητό... αλλά κάποια πράγματα κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, άρα και ποιοτικότερη, σαν το αυτοκίνητο, από όπου άντλησες το θέμα σου. Οκ, δεν ονειρεύομαι θωρακισμένη Μερσεντές, που έλεγε και ο Δάκης, αρκέστηκα σε 1.000αράκι γιατί δεν ήθελα να σκάσω παραπάνω χρήμα, αυτό όμως δεν με κάνει άσκεπτο καταναλωτή.
Καλό μήνα φίλε μου :))

σοκολάτα πορτοκάλι είπε...

Η αισθηση των πεταμένων χρηματων στο δρόμο ειναι πιο εντονη τις νυχτες. Κυκλοφορείς στο δρόμο και τα βλέπεις ανυπερασπιστα!

Εγώ πάντως θέλω χωρο! Σε 30 τετραγωνικά δε ζει ο ανθρωπος. Θέλεις μια κάποια άπλα βρε αδερφέ... Μόνο για τα βιβλία θέλεις ένα δωμάτιο.

Η βιωματική γνώση έχει πιο άμεση επίδραση μέσα μας. Ειναι άλλο να διαβαζεις δενδροκομία και άλλο να απλώνεις το χέρι σου για να κόψεις το πορτοκάλι που εσύ καλλιέργησες!
Αλλά και χωρίς τη γνώση του βιβλίου, μεθοδική, οργανωμένη και το κυριότερο, συλλογική, χάνουμε, ως σύνολο, χρόνο και εμπειρίες.
Συνεπώς, οι σπουδές δεν ειναι άχρηστες!

Μακρυά από χρέη! Κολλάνε σα βδέλλες και δεν μπορείς να τα ξεφορτωθείς... Ναι, η ζωή πρεπει να ειναι απλή, να ζεις με τα λιγότερα υλικά αγαθα.
Μπορεί μια κοινωνία να αναζητά τη γνώση και ταυτόχρονα να ζει με μέτρο? Δεν ειναι ευκολο αλλα ειναι ζητούμενο.

koulpa είπε...

xaxa γλαυκη
καλώς τηηηηη :):)
ε δεν είναι κόντρα ρόλος; :):)
την καληνύχτα μου :):)

koulpa είπε...

ΗΩΣ μου
έχοντας διαβάσει όσα έχεις γράψεις ως τώρα.. δε θα μπορούσα να φανταστώ ότι διαφωνούμε στα βασικά.. :):)
ε ναι το 1000αράκι δεν αποδεικνήει κάτι τέτοιο.. έχω γνωστούς που έχουν βάλει όλα τα έσωδά τους σε δώσεις πανάκριβου αυτοκινήτου και τερατώδους σπιτιού.. και βρίσκονται συνεχώς επί ξηρού ακμής.. και πολλοί έχασαν όλα μαζί.. σε αυτούς αναφάιρομαι.. και κάπως έτσι λειτουργεί η ελλάδα από το 80 και μετά.. σε 30 χρόνια μια γενιά έχει μεγαλώσει θεωρόντας το φυσιολογικό.. δε λέω ότι το κάνουν όλοι.. :):)
την καληνύχτα μου :):)

koulpa είπε...

χαχα σοκκολατοπορτοκαλακι μου :):)
ναι ρε παιδί μου δε τα λειπόνται τοσα χιλιάρικα στο δρόμο; :):)
χαχα έλα μωρέ.. κι εγώ κακομαθημένος ήμουν στο χώρο.. αλλά ανακάληψα ότι οι μεγάλοι χώροι ρέπουν προς την ακαταστασία.. ανακάληψα ότι οι μικροί χώροι βολεύονται πιό έυκολα.. όσο για τα βιβλία.. ε ένα στουντιο 30 τετραγωνικά μπορούν να φιλοξενήσουν και 10 τρέχοντα μέτρα βιβλιοθήκης.. δε θα προλάβω να διαβάσω τόσα βιβλία στη ζωή μου.. ειδικά τελευταία που έμπλεξα με το διαδυκτιο.. :):)
καλέ δεν είμαι κατά της σπουδής.. αλλά για τη γνώση.. όχι για κοινωνική καταξίωση των γωνέων.. ούτε με την ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης.. :):)
εγώ όσο ζω μαθαίνω.. και το διασκεδάζω τρελά.. αλλά δεν έχω χρήματα να επενδύσω σε αυτό.. ότι μπορέσω με ίδια μέσα.. :):)
φτου κακα.. μακριά από χρέη.. δεν το έχω καταλάβει ποτέ πως το κάνουν.. εγώ ούτε για να φάω δε θα δανιζόμουν.. όχι για περιτά πράγματα.. :):)
το κακό δεν είναι η γνώση βεβαίως.. αλλά η εμπορευματοποίησή της χωρίς ήθος.. :):)
καληνυχτούδιααααα :):)